Recent Posts

10 Ağustos 2015 Pazartesi

09.08.2015 KARABÜK YENİCE ŞEKER KANYONU GEÇİŞİ

Pazartesi günü işimin başında her zamanki gibi aynı sorumluluk bilinciyle oturmuş, dünden yaşanmış, ardakalan güzel, adrenalin, heyecan ve içime kadar işleyen doğa ortamı  ve suyun ortalığı inleten nameleri ile dünyaya meydan okuyup, nasıl geçip gittiğini düşünüyorum.
Dağ Bisikleti ve Şeker kanyonu geçişi olan köy
Artık klasikleşen hazırlık ve yola çıkma aşamasından sonra, Karabük Yenice ilçesi İncebacaklar köyüne ulaşıyoruz, Türkiye Dağ bisikleti yarışmaları olması sebebiyle yolu kapalı olması bize bir saat gibi bir zaman kaybettirse de, meraklı olduğum bisiklet sporunun da bu şekilde icra edildiğini ilk defa yakından görmüş oldum.Bu konuyu kısaca geçecek olursam, bisiklet sporuna olan desteğin ne kadar da az olduğu sanırım diğer spor dalları gibi ortada.
Alanya bayan bisiklet takımı
Yol açılmış heyecanla rotamıza doğru ilerlemenin heyecanı ve aracımızın penceresinden görebildiğimiz o doğa nın dokusu nasıl bir atmosferde olduğumuzu zaten mücdeler nitelikteydi.
Kanyon sporları hakkında bilgi birikimi, eğitim, tecrübe ve iyi ekipmanların gerekliliği doğa sporlarına meraklı olan herkesce bilinir.Şeker kanyonu hakkında da genelde geçisişinin kolay olduğu fazlaca ekipmana ihtiyaç duyulmadığı herkesin yapabileceği bir kanyon olarak görülür.Bu faaliyet sonrası kesinlikle asgari bazı ekipmanların şart olduğunu söyleyebilirim, bunların en başında da kask olma zorunluluğudur bana göre.
Kanyon girişi....
Kanyon başlangıcı

 Kanyona giriş yaptığımız noktada,bahsettiğim düşünceler bende de oluşmuş,  güzel atmosfer ve ortamın içinde su yürüyüşü yapacağımız izlenimi vermişti.Metreler ve dakikalar ilerledikçe, kanyon yapısının evet burasının da bir Horma kanyonunda aşağı kalır yanı yokmuş dedirtmişti.
Geri dönüş yok.....
geri dönüş olmadığının fotosu
Geçişin başlangıç aşamalarında grubun arkasından ilerleyip doğa ile başbaşa kalarak, yeşili, suyun sesini, kayaların ihtişamını içime sindire sindire ilerleyişimi sürdürdüm.Artık yapının daha çok kanyon havasına ulaştığı yerlere gelmiştik, zaman zaman boyu aşan, zaman zaman kaydırak misali kayarak suya atladığımız, kimi zaman kayalardan direk akan suyun altında atlamak zorunda olduğumuz, bazen bir insanın bile ancak geçebildiği dar geçitlerden  yaklaşık 4 km kadar su ile bir bütün olmuştuk.Son havuz denilen kısımda kayadan kaymış, biraz daha ilerde görece daha açık olan alanda mola vererek vucudumuzu ısıtacak fırsat bulmuştuk.
Arazi yapısını incelediğimde eğim azalmış olması zihnimde sanırım zor kısımlar bitti düşüncesi yer etmiş, bundan sonrasının daha kolay olacağı yanılgısına kapılmıştım.
Mola sonrası, ulaştığımız bir alanda önce gözle görülür bir değişiklik, arkasında ayaklardan başlayan farklı bir his, olağanca hızı ile  kablodan ilerleyen elektrik misali, sinirlerimden  beynime gereken mesajı saliseler içinde ulaştıran soğuk su.Çivi.... Soğuk tabiri yetersiz.
Köylere giden kaynak içe su boruları

Bu noktadan sonra, dağın altından gelen soğuk su kaynağı ile birleşen kanyon suyu, inanılmaz derece berraklaşmış, sanırım içerisinde 10 sn duramayacak kadar da soğuk ve debisi yüksek olmuştu.Daha öncesinde ayakkabımda beni rahatsız eden irili ufaklı çakıllar, sanırım ayağımın duyarsızlığı nedeni ile artık beni rahatsız etmiyor, bu noktadan sonra buluştuğumuz soğuk su nedeniyle kayalar daha da kaygan olmuştu.En sevindirici yanı bu suyun içinde yüzmek zorunda değildik.bu alanı mümkün olduğundan hızlı ama etrafı içime sindirerek, bu kadar su yeter diyecek kadar suya doymuş, biraz dan biteceği izlenmini edindiğim son yerlerde de o soğuk ve berrak suya dalma isteğime engel olamamıştım.
Bu evren de her şey var yeter ki istemesini bil derler, minibüse vardığımda ki sıcak çay değeri ölçülemez....

Şeker kanyonunu geçmeme vesile olan, bana bu duyguları yaşatan ve beni misafir eden Ergün hocama sonsuz teşekkürler.
Her biten rotanın arkasında mutaka "Yeni Rota" vardır.

Not : En aşağıda video linkini tıklayabilirsiniz.





































Video Görüntüsü için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz

Video Görüntüleri - 11 Dk sonra Suyun nasıl değiştiğini gözlemleyin


































0 yorum :

Yorum Gönder