Recent Posts

11 Ağustos 2013 Pazar

KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKI -VALLA KANYONU 2.GÜN

08.08.2013
Yerel Kaynaklardan alınan bilgi
Mevki                         : Pınarbaşı / Muratbaşı / Kastamonu
Parkur Zemini              : Kanyon içi akarsu içinde yürüyüş, yer yer halatla inişler yapılmakta,bir çok yerde yüzerek ilerlenmektedir.
Yürüyüş Mesafesi        : Kanyon içinde kamp yaparak 3-5 Gün
Parkur Bilgisi               : Kastamonu'nın Pınarbaşı ilçesi, Muratbaşı köyü sınırları içerisinde bulunan Valla kanyonunun ilçeye uzaklığı 26 km'dir. Muratbaşı Valla mahallesine kadar olan mesafe 26 km'lik stabilize yol olup, Kanyona kadar olan 1,5 km'lik kısım ise orman içi patika yoldur.
Valla kanyonu Devekani çayı ile Kanli çayın birleştiği bölgeden başlamakta olup, Cide ilçesi istikametinde 12 km uzunluğunda, yan duvar kayaların yüksekliği yer yer 800 - 1200 metre ulaşan, girişi son derece zor olan Muratbaşı Valla mahallesinin altından orman içi 1,5 km'lik yolculuktan sonra bu iki çayın birleştiği yerden seyredilebilmektedir.Bu kanyonda bulunan sarp kayalıklar Kartal,akbaba,atmaca doğan ve yabani diğer tüm yabani av hayvanlarını bünyesinde barındırmaktardır.
Valla kanyonu 1994 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinden gelen 4 öğrencinin burada kaybolup,14 gün sonra cide ilçesinden çıkmaları ve burasını Vahşi cennet olarak tanımlamaları ile basında yer almış,doğa severlerin ziyaret yeri haline gelmiştir.kanyonun techizatsız geçilmesi mümkün değildir.
Kanyon girişine yakın olan Bakacak kayasının üzerine çıktığınızda, bir yandan pınarbaşı ve Azdavay dan  gelen devrekani çayı, bir yandanda Kanlı çay akmaktadır.Kavuştukları noktadan ise sola dönüp derin kayaların arasından kıvrılarak Cide'ye doğru yol almaktadır.

Dünyanın 2. büyük kanyonu olan Valla kanyonu ile ilgili bir çok yazı, bu kanyonu geçenlerin başlarından geçen olayları daha önce okumuş olmama, görselleri ile sanki bu atmosferi daha önce yaşamış gibi hissetmeme rağmen, kanyonun üst kısmından da olsa bu atmosferi bu kadar yakından tanık olduğum için kendimi ve ailemi çok şanlı hissediyorum.Daha önce yazılardan yaşadığım hislerin, bu mevkii yi bu kadar yakından görünce ne kadar da azımsanacak kadar küçük olduğunun farkına varmak, doğanın bu gücü karşısında insanın kendisini bir hiç düzeyinde hissetmesine neden olacağını aklımın ucundan geçirmezdim.
Yukarıda verdiğim yerel kaynaklardan aldığım bilgilerin dışında burası ile ilgili aslında söylenecek çok fazla bir şey bırakmayacak şekilde büyüleyici, antalılmaz, gelinip görülmesi gereken yerlerden denilebilir.


Not . Etrafımda bir çok doğa sever arkadaşın olması ve bu kanyonu geçmek isteyenlere bilgi olması anlamında yazılabilecek bir bilgi olarak 2012 yılında kanyonda yaşanan bir olaydan dolayı bir dağcının ölümü ile sonuçlanması neticesinde, şu anda, Milli parklar müdürlüğü ve Jandarma kanyona inmek isteyenler konusunda çok sıkı önlemler almış, bir takım bürokratik işlemlerin bitirilmesi gerekmektedir.






















0 yorum :

Yorum Gönder