Recent Posts

5 Kasım 2012 Pazartesi

04.11.2012 Gölcük- Cepni- Saçcılar Köyü Doğa Yürüyüşü

İçinde bulunduğumuz Kasım ayı ile birlikte başlayan mevsim geçişi sebebi ile muhteşem görsel şölen ve farkındalık eşliğinde, Yeni Rota grubu, Sn Ergün hocamızın rehberliğinde 23 Km.uzunluğunda yürüyüş gerçekleştirdik.
Yürüyüş, Bolu - Seben yolu istikametinde, Bolu ilinin truzim açısından en tanınmış göllerinden olan Gölcük göletinin üst kısmında bulunan ayrımdan, batı istikametinde dağ silsilesi üzerinden paralel  12,5 Km lik bir mesafede orman yolu yürüyüşümüz devam etti.Bu noktadan sonra irtifa kaybederek köy istikametine devam eden yürüyüşümüz, 16. km deki Saçcılar köyü sınırları içerisinde bulunan, yerel halk tarafından hakkında bilgi sahibi olunmamasına karşın, binlerce yıllık olduğunu düşündüğümüz insanı hayranlıkla kendisini izleten ağacımızı gördükten sonra, son 7 km lik Cepni köyü istikametinde yürüyüşümüzü sonlandırmak üzere devam ettik, bu kısım mevsim nedeni ile havanın erken kararması neticesinde gece yürüyüşü gibi geçmiş olması, bu yürüyüşü daha da heyecanlı hale getirdi.

Not : Blog sayfasına üye olunması ve talep edilmesi durumunda ekteki GPS Rota kaydının şifresi verilecektir..















Yapılan araştırmalara göre Bolu’da otsu ve odunsu türlerden toplam 1183 bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerden 88 tanesi endemiktir. Soğanlı bitkilerden özellikle mavi çiçekli Abant Çiğdemi ( Crocus Abantensis ) ile sarı çiçekli Ankara Çiğdemi ( Crocus Acyrensis ) Bolu çevresinde görülen endemik bitkilerdendir. 
Bu özelliklerinin yanı sıra bölgede gerek boyutları, gerekse asırlık yaşları ile çok sayıda anıt ağaç bulunmaktadır. İlimizde (8) adet anıt ağaç tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Bunlardan biri de Bolu merkez Saçcılar Köyünde bulunan meşe ağacıdır. 30 m. yüksekliğinde, 9,60 m. gövde genişliğinde ve yaklaşık 1000 yaşındadır. Ayrıca Mengen İlçesi Mamatlar Köyünde ve Örencik Yaylasında Ülkemizin en yaşlı (1000 yaş) ve en kalın gövdeli meşe ağaçları vardır.

Dönüş Yolumuzda bulunan ama karanlık dolayısı ile göremediğimiz  Akkayalar.Pamukkale oluşumunun benzeri

0 yorum :

Yorum Gönder