Recent Posts

2 Ekim 2012 Salı

Garmin Dakota, Oregon, Colorado, Gpsmap 62 ve 78 modellerine özel harita hazırlama

Garmin Dakota, Oregon, Colarado, Gpsmap 62 ve 78 model cihazlarına özel harita hazırlama konusunda internetten yaptığım bir takım araştırmaların ışığı altında, bu haritaların oluşturulmasını resimli olarak sizlerle paylaşacağım.
Öncelikli olarak  bilgisayarımızda, google earth ve bir topoğrafik haritanın bulunması gerekmektedir.
İşlemleri adım adım yapmak gerekecek olursa,

1- Google earth programında harita oluşturmak istediğimiz bölgeyi açarak yakınlaştırıyoruz.Bu işlemi yaptıktan sonra google earthte yerlerim dizinin altında bir klasör oluşturuyoruz.


2- İkinci olarak bilgisayarımızda açmış olduğumuz topoğrafik haritadan, google earth üzerinde açmış olduğumuz harita ile aynı bölge üzerinden, crop işlemi yapılarak kesilen harita parçası resim dosyası (jpeg) olarak bilgisayarımıza kaydedilir.





3-Tekrar google earth programına dönülerek, açmış olduğumuz yerlerim dizinindeki klasör sağ tıklatılarak, Ekle ve görüntü bindirme seçeneği seçilir. 

4- Bu seçenekten sonra açılan ekranda, göster butonu tıklanarak, daha önce topoğrafik haritadan oluşturduğumuz jpeg dosyasının bilgisayarda bulunan yolu gösterilerek, bindirilecek resim olarak google earth ekranına açılır.Burada google earth ile kolay bindirme yapmak için resimde görülen transparan ayarından şeffaflık seçeneği isteğe göre ayarlanabilir.

5- Bindirilen görüntü aşağıda resimde görüldüğü üzere kenar ve orta ksıımlarda bulunan yeşil tutulabilir noktalardan google earth programındaki yol, göl, nehir vb belirgin noktalar üst üst te denk gelecek ve aynı boyutta olacak şekilde görüntü bindirilir.


 6- Bu işlem bittikten sonra ok seçeneği ile açmış olduğumuz klasör altına kaydedilerek işlem tamamlanır.

7- Açmış olduğumuz klasör üzerinde tekrar sağ tuş ile tıklayarak yerlerimi kaydet seçeneği ile oluştrulan harita bilgisayara .kmz uzantılı olarak kaydedilir.


 8- Bu aşamada ingilizce den tam olarak tercüme edemesem de, mantıken değerlendirecek olursak cihazın içinde bulunan Garmin klasörünün içindeki custom maps adlı klasörün içine bu dosyayı kopyalıyoruz.Cihazın harita görüntüleme seçeneklerinden bu kaydettiğiniz haritayı seçerseniz, hazırlamış olduğumuz özel haritayı görüntülemiş olacaksınız.


Not : Burada anlatılanlar internette anlatılan yabancı forum sitelerinden alınmış olup, uygulamada çıkacak sorunlar tamamen kişilerin sorumluluğundadır.
8. Maddede anlatılan işlemi, bilgisayarınızdaki garmin programının altındaki, custom maps klasörünün altına kopyalayıp, mapsource üzerinden de cihaza atılabileceğini düşünüyorum. 















0 yorum :

Yorum Gönder