Recent Posts

4 Ocak 2012 Çarşamba

Sırt çantası hazırlama (Kamp için)

Büyük boy sırt çantası kullanan kişilerin başlangıçta en çok sordukları sorulardan biridir bu. Bu garip, şekilsiz şeye nasıl bu kadar çok malzemeyi sığdıracağız!

Sırt çantasının yerleştirme şekli sırt çantanızın tipine göre değişmektedir. Eskiden kullanılan dıştan alüminyun çerçeveli çantalar ile günümüzde daha yaygın kullanılmakta olan içten destekli çantalar vücudu farklı noktalarda sardıkları için farklı şekillerde yerleştirilirler. Burada daha çok içten destekli çantaların yerleştirilmesine değineceğiz.



Çanta yerleştirmedeki temel mantık çanta ağırlık merkezinin mümkün olduğu kadar vücut ağırlık merkezimize yakın olmasını sağlamaktır. Bu sayede hareket ederken çantanın momentumu bizi fazla etkilemez ve daha konforlu bir taşıma sağlamış oluruz. Bunun için ağır malzemeleri vücudumuza yakın olacak şekilde yerleştirmeliyiz. 

Bundan sonra akla gelen ilk şey “büyük hacimli uyku tulumunu ve çadırı ne yapacağım?” olacaktır. Bu iki malzeme çantanın içine koyacağınız muhtemelen en büyük malzemeler olacaktır. Uyku tulumunu yerleştirmeden önce mutlaka bir sıkıştırma torbasına koymanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde uyku tulumu çanta içinde çok daha az yer kaplayacaktır. Bundan sonra tulumu çantanızın en altına yerleştirebilirsiniz. Çadır için ise en rahat taşıma yöntemi parçalara ayırarak taşımaktır. Çadırlar genellikle çubuklar, çadır tentesi ve iç kumaşı olarak üç parçadan oluşurlar. Bir partneriniz varsa bunları bölüşebilirsiniz. Çadır çubuklarını en rahat çantanızın dış yan kısmında taşıyabilirsiniz, kumaş parçasını ise çantanızın içerisine yukarı yakın bir yere koyabilirsiniz. Özellikle yağışlı havalarda yapacağınız yürüyüş sonunda çadıra kamp yerinde çabuk ulaşmak sizin daha az ıslanmanızı sağlayacaktır.

Kıyafetleri taşımanın iki yolu vardır, birincisi bunları bir torbaya koyup çantaya tıkmak; bu şekilde tüm giysileriniz bir arada bulunur. İkinci yöntem ise çantanın içerisindeki boşluklara tıkıştırmaktır. Bunun için en uygun yerlerden birisi uyku tulumunuzun çevresidir. Giysilerinizin buruşmaması için ne kadar çaba sarfederseniz sarfedin buruşacaklardır! O yüzden hiç uğraşmadan bulduğunuz en küçük deliklere tıkıştırmaya çalışabilirsiniz.

Bir başka malzeme grubu ise yağmurluk, içecek ve yiyeceklerinizdir. Yağışlı bir havada yapılan yürüyüşlerde yağmurluğunuzu çantanızın en üst cebine ya da yan ceplerinden birisine koyabilirsiniz. Yağmur başladığında çantayı çıkartıp yağmurluğu bulmak için çantanın derinliklerini kurcalamak çok hoş olmayabilir. 
İçeceğiniz mutlaka kolay erişebileceğiniz bir yerde olsun. Bunun için en uygun yer yan ceplerden birisidir. Çantayı çıkarmaya gerek kalmadan partnerinizden çantanızın yanından mataranızı size uzatmasını isteyebilirsiniz. 
Yiyecekleriniz, içeceğiniz kadar yakında olmak zorunda değildir. Bir şey yemek için durduğunuzda zaten çantanızı çıkartacağınız için yiyeceğinizin çantanın iç kısmında olmasında fazla sakınca yoktur.

Son olarak tuvalet kağıdınızı ulaşabileceğiniz en yakın yere koyun. Doğanın sizi ne zaman çağıracağı belli olmaz! 

Burada anlatmaya çalıştıklarımız çanta yerleştirmede size sadece bir fikir vermesi amacı ile hazırlanmıştır. Herkes kendi çanta yerleştirme tarzına birkaç kamp sonunda kavuşacaktır. 

Son söz... Çantanızı hazırlarken mutlaka bir liste ile ön hazırlık yapın. Unutulmamalıdır ki bir kampta en çok ihtiyaç duyacağınız şey evde unutulandır!!

0 yorum :

Yorum Gönder