Recent Posts

8 Aralık 2011 Perşembe

Yürüyüş sırasında ne kadar su ihtiyacımız var


Başarı İçin Su
VÜCUT AĞIRLIĞIMIZIN % 70’ İNİ İÇEREN DEĞERLİ SIVI.. 

Su, temel yaşam kaynağıdır. Saflığın, temizliğin hatta mutluluğun sembolü olarak birçok deyim ve atasözümüzde yer alır. İnsan vücudu için en gerekli elemanlardan biri olan bu değerli sıvı, sportif aktivitelerde daha da büyük bir önem kazanır. 
Fiziksel aktivite sırasında vücut ısısı artar ve sıvı kaybı fazlalaşır. Bu durumda iki olay ortaya çıkar: kalp ritminin yükselmesi ve enerji tüketiminin artması. Organizmanın artan oksijen ihtiyacı nefes alma ritmini dolayısıyla da kalp atım sayısını arttırır. Sonuç olarak, daha sık nefes aldıkça, daha fazla karbon gazı üretir ve daha çok su tüketiriz. 
Yüksek efor sırasında, enerji tüketimi glikojen tüketimiyle sağlanır. 1 gr. glikojen yakmak için 3 gr. su gereklidir. Yüksek performansta bisiklete binerken 3 saatte 1200 kalori harcanır. Bu enerjinin % 80’ i (yaklaşık 95 kalori) glikojenle sağlanır. Bu durumda, söz konusu enerjinin üretilmesi için 800 ml. Suya ihtiyaç vardır. Bunun yanı sıra organizmanın soğuması için gerekli olan sıvı miktarını da hesaba katmak gerekir. İnsan vücudu, mekanik randımanı yüksek bir makine olmasına rağmen, üretilen enerjinin % 75’i boşaltılırken, yalnızca % 25’ i kullanılmıştır. İşte bu noktada terleme ortaya çıkar. Daha sonra ise, vücut ısısını düşürerek dengelemek için 1500 ml. Su gerekir. Sonuç olarak, üç saatlik bir fiziksel aktivite sonunda, organizma 2300 ml. Su tüketir ki bu da, bir insanın bir günlük su tüketimine eşittir. Eğer organizmanın bu likit stoğu takviye edilmezse güç kaybına yol açar. Vücuttaki suyun % 2’sinin kaybı, % 20’ lik bir güç kaybıdır. Şöyle örnekleyebiliriz: 70 kilo ağırlığında bir bisikletçi, en az iki saat hiç su içmeden efor harcandığında 1400 ml. Su kaybeder. Bu da % 20’ lik bir güç kaybına bedeldir. Güç kaybının yanında başka problemlerde ortaya çıkar. 

Su Kaybı Ve Yol açtığı Olumsuz Etkiler Nasıl Önlenir? 

Tek çözüm, susamadan su içmek. Zaten susama, metabolizmanın çok geç bir uyarısıdır, bu durumda organizmada zaten önemli kayıplar olmuştur. 
Bisiklete binmeye başlar başlamaz, sık sık ve azar azar su içmeye çalışmak gerekir. Her on beş dakikada bir yaklaşık 150 ml. Yani her 45 dakikada 500 ml.’ lik bir bidon su. Bu durumda hiçbir su kaynağını kaçırmamak, “...bir sonraki çeşmede dururum...” dememek gerekiyor, aksi taktirde çok geç olabilir. 
Yalnızca su içmek, vücuttaki su kaybını önlemek için tek başına yeterli değildir. Öncelikle başı, ense, kol ve bacakları zaman zaman ıslatmak gerekir. Ancak sıcak havalarda olası bir ısı şokundan kaçınmak için de çok soğuk su kullanılmamalıdır. Su tüketiminin büyük bölümü organizmayı soğutmak için harcandığından vücudun ara sıra ıslatılması su içme ihtiyacını görece azaltır.
Kaynak :Hacettepe Ün.

0 yorum :

Yorum Gönder