Recent Posts

6 Aralık 2011 Salı

GOOGLE EARTH DE ROTA ÇİZMEK VE GARMİN 60CSX GPS’MİZE İZ KAYDI ATMAK


GARMİN 60CSX GPS’MİZE  GOOGLE EARTH ÜZERİNDEN İZ KAYDI ATMAK.
Doğaya çıkmadan önce yürüyüş yapmayı düşündüğümüz alanda belirlediğimiz rotayı Google earth programı üzerinden Gps’mize aktarabilmemiz mümkündür.
Bunun için bize gerekli olanlar                :
1.       Bilgisayarımızda yüklü Google Earth programı
2.       Bilgisayarıza yükleyeceğimiz GPSBABEL programımız http://www.gpsbabel.org/download.htmlücretsiz
3.       GPS cihazımız (Burada 60csx göre anlatılmış olmakla beraber Garminin bir çok çeşidine bu şekilde yapıldığını düşünmekteyim.
4.       Mapsource programımız.GPS veri atarken tercih edilen orijinal programımız

Doğa da yürümeyi veya bulunmayı düşündüğünüz bölgeyi belirledikten sonra, Google Earth programında kendinize bir rota belirlemeniz gerekmektedir.Rota çalışması yaparken arazinin yapısı ve özellikle yükselti eğrilerini iyi değerlendirip en optimum yüyürüş rotasını belirlemeye, araziye çıkacağınız, mevsim koşulları, kendi performansınız, birlikte hareket edeceğiniz arkadaşlarınızın performansı ve beklenmeyen doğal neticeleri de göz önüne alarak rota belirlemek,ileride doğabilecek aksaklıklara önceden önlem almışsınız demektir.Yürümeyi düşündüğünüz rotanızı aşağıda Google Earth görüntüsünde de görüleceği üzere menü seçeneklerindeki “YOL EKLE” seçeneğini tercih ederek, rotanızı belirlemeye başlayabilirsiniz.
Aşağıda ki görüntüde belirtildiği gibi bir iz kaydı oluşturduktan sonra (İzinizin renk ve çizgi kalınlığını belirleyebilirsiniz) belirlediğiniz iz kaydına bir isim vererek Google Earth YERLERİM başlığında yer alması için kaydedin.Bizim örneğimizde DENEME olarak kaydedilmiştir.
Daha sonraki adımda, Aşağıda ki resimde görüleceği üzere YER lerim menusunde bulunan kmz uzantılı DENEME dosyamızı farklı kaydet seçeneği ile bilgisayarımızda belirlediğiniz bir klasöre KML (Keyhole Markup Language) uzantılı olarak kaydetmemiz gerekmektedir.BU örnekte YURUME.KML olarak keydettim.
Bu noktada artık Google Earth programı ile işimiz bitmiştir.Bir sonraki adımda bilgisayarımıza indirmiş olduğumuz GPSBABEL programını açarak yine aşağıdaki resimlerde görüleceği üzere Kml uzantılı dosyamızı GPS mize uygun formata dönüştüreceğiz.
GPSBABEL programının Input seçeneğinin bulunduğu bölüme bilgisayara kaydettiğimiz YURUME.KML uzantılı dosyamızı seçiyoruz, Out bölümünde ise Format seçeneğinde Garmin GPS formatı olan Garmin Mapsource –gdp formanıtını seçerek uygula “Apply” işlemini gerçekleştirerek dosyamızı GARMİN GPS’simize uygun hale getiriyoruz.BU işlemden sonra GPSBABEL programı ile de işimiz bitmiş oluyor.
Son olarak GPS cihazımızla birlikte verilen mapsource programımızı açarak GPS cihazının bilgisayara bağlama işleminden sonra aşağıda cihaza gönder seçeneğini seçerek iz kaydınızın GPS aktarılmasını sağlayın.Benim cihazım yanımda olmadığı için burada görsel anlatımı detaylandırma olanağım olmadığından programın yönergelerini takip edebilirsiniz.Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus cihaza aktarılması için karşınıza çıkan seçenekte sadece iz kaydının işaretli olmasına dikkat  edin, aksi takdirde harita seçeneğide işaretli olursa GPS cihazınızdaki harita da değişecektir.
Artık GPS cihazınızda iz kaydı bölümünden hazırladığınız izi seçerek cihazın sizi yönlendirmesini sağlayabilirsiniz.









1 yorum :

merhaba google ile oluşturuduğumuz izi 60 CSX e atarken (format çevirme işlemlerini bitirdikten sonra) "iz kısaltıldı" mesajı çıkıyor. Atılan izi hassasiyet bazında değiştiriyor. Bunu nasıl halledebilirim. Şimdiden teşekkürler. Sanırım oluşuturduğum izin nokta sayısı garmin in desteklediğinden fazla

Yorum Gönder