Recent Posts

7 Aralık 2011 Çarşamba

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ VE GÜVENLİK

Yerleşim yerlerinin uzağında,tamamen vahşi doğa koşullarında, bir noktadan diğer bir noktaya varmak amaçlı yapılan, genelde hafif tempolu sportif yürüyüşlere doğa yürüyüşü adı verilir.

Doğa yürüyüşleri; genellikle İngilizce’den dilimize geçen ve yaygın olarak kullanılan Trekking ile karıştırılır. Trekking; İngilizce trek kelimesi ve -ing ekinden üretilmiş ve İngilizce bir kelimedir. Türkçe’de de trekking kullanımı yaygın olmakla beraber, bu kelime yerine “doğa yürüyüşü” tümcesini kullanmak daha uygun olur… Eğer ille de İngilizce karşılığını kullanmak gerekirse doğru karşılığı olan HIKING ‘i kullanmak en uygun yol olacaktır.

Trekking; bir günden fazla süreleri kapsayan,içinde gece açık arazide konaklama ve başkaca yardımcı lojistik destek unsurları da olan sportif etkinliklerdir.Mesela motorsuz taşıyıcılar kullanmak gibi… Hiking ise ; günü birlik doğa yürüyüşlerinin ingilizce karşılığıdır.



Doğa yürüyüşleri; herhangi bir teknik gerektirmediği için “eğitim gerektirmeyen sportif faaliyetler” olarak da adlandırılır ki, bu tamamen yanlış bir tanımlamadır. İnsanların alışık oldukları yaşam alanlarının dışında, hele de vahşi doğa koşulları içinde bulundukları her durum risk unsuru taşır. Bu nedenle, bu ortamlarda, en basitinden doğa yürüyüşlerinde bulunmaya karar vermiş insanları, gerekli konularda bilgilendirmek zorunluluğu vardır.Bu ön bilgilendirme de bir eğitim şeklidir ve faaliyet öncesinde katılımcılara mutlaka verilmesi gerekir.Yani sözün özü; doğa yürüyüşleri de belli düzeyde bilgi ve dolayısıyla eğitim gerektiren sportif etkinliklerdir.

Doğa yürüyüşleri her mevsimde yapılabilir; ancak hava ve ortam şartlarına, uzunluğuna ve zorluk derecesine göre gerekli ön hazırlıklar mutlaka yapılmalıdır. Doğa yürüyüşü parkurları birkaç saat sürebileceği gibi bir gün de sürebilir.Gün sonunda insanlar şehre veya yerleşim alanlarına mutlaka dönmüş olmalıdırlar.

Başlangıçta doğa sever insanların, doğal güzellikleri tanımak,yaşamak ve doğada bulunmak amaçlı gerçekleştirdikleri kişisel veya arkadaş çevresi etkinlikleri olarak başlayan doğa yürüyüşleri günümüzde alternatif turizm çatısı altında giderek ekonomik boyut kazanmış ve hızla büyümektedir. Günümüzde doğa yürüyüşleri;modern kent insanının ve genelde şehrin stresinden kurtulmak isteyenlerin, hafta sonu günü birlik ve şehre yakın parkurlarda profesyonel bir rehber veya kılavuz eşliğinde gerçekleştirdikleri bir spor dalı durumundadır.

Doğa yürüyüşlerinin insanın vücut ve ruh sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri olduğu uzmanlarca kabul edilmektedir. Yüksek kondisyon veya teknik istemiyor oluşu, sakatlanma vb. gibi risklerinin çok düşük seviyelerde seyretmesi, ekonomik maliyetinin az olması gibi nedenlerle kitlelerin en yoğun ilgi gösterdiği bir çeşit doğa sporudur.

Doğa yürüyüşleri bir eğlence turu değildir. Belirli risk ve zorluklar içerir; konforlu değildir, daha çok spora dayalıdır. Bu sebeple doğa yürüyüşlerini, turizm turları ile karıştırmamak gerekir. Çünkü; tur daha geniş kapsamlı bir faaliyettir.

Modern kent insanı özellikle teknoloji kullanımının artması sonucunda; ilk çağlardaki genetik özelliklerini artık kullanılmadığı için doğal güdüleri ve sezilerini yitirmekte ve hissizleşmektedir. Modernite ve teknoloji kullanımı günümüz insanını ne kadar tembelleştirse de, kendi dışındaki yaşamı ve doğal hayatı merak etme duygusunun önüne geçememektedir. Doğanın dinginliğini ve muhteşem düzenini gözlemleyen ve kendi kendine yeterliliğini kavrayabilen insanın, ruh dünyasındaki yeni açılımlar ve onu etkileyen pozitif değişim doğa gezileri ya da doğa yürüyüşlerine duyulan ilgiyi de artırmaktadır. Doğa yürüyüşleri; insana, doğayı ve kendini,kendi sınırlarını keşfettiren, tanıtan ve öğreten bir uygulama alanıdır.

Doğa yürüyüşlerine katılan yürüyüşçü,günlük gereksinimlerini karşılayacak her türlü ihtiyacını kendi sırt çantası içinde ve kendisi taşır… Genelde temiz hava almak, açık havada spor yapmak, sağlıklı yaşamı korumak,kendi dışımızdaki çevreyi fotoğraflamak, keşfetmek, anlamaya çalışmak, doğa ile iç içe yaşamayı öğrenmek gibi türlü sebeplere bağlı olarak doğada yürüyüşleri yaparız. Bu yürüyüşleri doğa ile uyum içinde yapılan sportif geziler olarak algılamalı ve sürekli yeni bölgeleri keşfetmek, dolayısıyla da yeniyi aramak; insanın bedensel ve ruhsal gelişimine katkı sağlaması açısından da düzenli olarak yapmak gerekir... Doğa yürüyüşlerini sadece bir hedefe varmak,hem kendimizle hem de ekip arkadaşlarımızla doğal koşullara uyum yerine inatla ve yarış halinde gerçekleştirmek veya değerlendirmek doğa yürüyüşü felsefesine ters düşer. Doğal alanların ve vahşi yaşamın yakından izlenmesi ve detaylı incelenerek sürekli sarf edilen bir güç ve irade ile gerçekleşen doğa yürüyüşleri,kişinin irade gücü,karar alma ve uygulama yeteneğinin de gelişmesine yardımcı olur. 

Doğa yürüyüşleri özel bir yetenek gerektirmez. Yediden yetmişe sağlıklı olan herkes yapabilir; insanın sağlığını korumak, kendine olan güvenini kaybetmemek, doğaya olan sevgisini artırmak için uzun seneler zevkle yapabileceği tek spor türüdür. Araştırmalar, düzenli, tempolu ve devamlı bir yürüyüş aktivitesinin önce fizyolojik ve akabinde psikolojik kazanımlarının yüksek olduğunu kesin olarak göstermektedir. Ortalama 1 saatlik bir doğa yürüyüşü 500 kalori yaktırmaktadır. Kasları güçlendirir ve endorfin miktarını çoğaltıp stresin azalmasını sağlar.

Doğa yürüyüşü etkinliklerini kesinlikle tek başınıza yapmayınız,doğa, cevre,ilk yardım ve parkur bilgisi olan birisinin liderliğinde en az üç kişiden az olmamak koşulu ile ekip halinde yapınız… Neden en az üç kişi ? Çünkü; ekip içinden bir kişinin başına bir şey gelmesi durumunda, ikinci kişi kazazedenin yaşam fonksiyonlarını sürdürebilmesi için ve onun güvenliğinden sorumlu olarak başında kalırken,üçünü kişi yardım getirmek için gider. Gerektiği kadar bilgi ve deneyim sahibi olmadan deneyimli ve tecrübeli ekipler ile etkinliklere katılınız…Şehirden ayrılmadan önce gittiğiniz güzergah hakkında ve dönüş saatiniz ile ilgili bütün bilgileri geride kalan birisine vermeyi unutmayınız…Acil durumlarda haber verilecek ilk irtibat kurulacak bir yakınınız ile ilgili bütün iletişim bilgilerini mutlaka yanınızda bulundurunuz.

Bu site içinde doğa yürüyüşleri ile ilgili aklınıza gelebilecek bütün bilgilere ulaşabilirsiniz,ancak bu bilgileri bile referans alarak tek başınıza ya da deneyimsiz ekipler ile doğaya, açık araziye yürüyüş veya gezinti amaçlı olarak da olsa çıkmayınız…

Kaynak : Zeynel AYDIN Doğa Sporları Eğitim Merkezi

0 yorum :

Yorum Gönder