Recent Posts

7 Aralık 2011 Çarşamba

DOĞA SPORLARINDA GİYİM MALZEMELERİ

Yağmur,rüzgar ve soğuk, doga sporcusunun kullanmış olduğu giyselerin seçiminde ne kadar titiz olması ve dikkatli bir tercih yapması gerektiğini belirleyen ana faktörlerdir.

Vahşi doğa koşulları ve dağlardaki şiddetli iklim koşulları,günlük aktiviteler esnasında giysinin kullanılabilir olma özelliği, her zaman konforlu ve gösterisli görüntüsünün önüne geçer. 

Bir Doğa sporcusu için en büyük konfor; sırtçantası ile tırmanırken,yağmur ve kar gibi yağışlı hava koşullarında kuru ve sıcak kalabilmektir.Giysilerin öncelikli işlevi sporcunun güvenliğine katkıda bulunmasıdır.Ne kadar uzun olursa olsun güc koşullar altında kalan sporcunun, bu koşullar altında hayatta kalabilmesine yardımcı olacak nitelikte olmalıdırlar.

Orta dereceli ısılarda bile,uzun süre neme maruz kalmak, vücudumuzun ısı derecesinin düsmesine sebep olur.Bu da kalitesiz giysi kullanımından kaynaklanan HİPOTERMİ rahatsizliğına yol açacaktır. HİPOTERMİ dağlarda en sık rastlanan ölüm sebeplerinden biridir.Çok tehlikelidir ve vücut ısısının kontrolsüz bir sekilde düşmesi sebebiyle gercekleşir.



Giysilerinizi, soğuk ve ıslak ortamlarda uzun süre kalsanız da, yaşamınızı devam ettirecek özelliklerde olan türlerden dikkatle seçmelisiniz. Giysinin fiyat etiketinden çok bu özelliklerine dikkat etmelisiniz. Giysileriniz sıcak günlerde de sizi aşırı ısınmaktan korumalıdır.

Aşırı terlemeyi önlemenin birinci koşulu havalandırmayı sağlamakla mümkündür.Bu da giysilerinizin nefes alabilir türden olmasıyla sağlanır.Aşırı terleme giysilerinizi de ısıtacak ve aşırı su kaybetmenize sebep olacaktır.

Doğa sporcularının giyim sistemi, Vücuda doğrudan temas eden katman,yalıtıcı katman ve dış katman olmak üzere üç katmandan oluşur.

1. Vücuda doğrudan temas eden katman, iç giysilerden oluşur.Bu giysiler,terlemeyle oluşan nemi dışarı vermeli, nem tutmamalı ve derinin kuru kalmasını sağlamalıdır.Nemi çekip dışarı atma özelliği vucudun kuru ve sıcak kalması demektir ve sporcu için hayati derecede önemlidir.Deriye temas eden ıslak bir giysi,kuru olandan çok daha fazla ısı ve enerji kaybı demektir unutmayın..

2. Yalıtıcı katman,ılık havayı vücudumuza yakın tutar,tutulan hava tabakası kalınlığı ne kadar kalın olursa o kadar daha iyi ısınırız.Bir tane kalın giysi yerine birkaç kat, ama hafif ve bolca oturan giysiler sayesinde daha iyi ısınırız,çünkü daha çok katman sayesinde,daha çok hava tabakası muhafaza edilir.

3. Dış katman, En şiddetli ısı kaybına sebep olan yağmur ve rüzgardan korunmamızı sağlayacak ozelliklerde olmalıdır.

KUMAŞLAR,AVANTAJ ve DEZAVANTAJLARI,KULLANIM YERLERİ :

1. POLYESTER : Çabuk kurur,rahat ve hafiftir bazı türleri ıslakken de yalıtmaya devam eder, Pahalıdır. Bazı türleri koku yapar. İlk katman giysilerinde,tişört ve iç çamaşırlarda,Yalıtıcı katmanlarda, şapka eldiven ve çoraplarda kullanılabilir

2. POLİPROPLEN : Çabuk kurur,hafiftir. Pahalıdır, Kaşındırır.Koku yapar. Polyester ile aynıdır.

3. NAYLON : Sağlam,dayanıklı,hafif,ucuz..bazı türleri aşınma ve rüzgara dayanıklıdır. Su emer.Oldukca da yavaş kurur. Çeketlerde,rüzgar giysilerinde,üst eldivenlerde,nefes almaz çoraplarda kullanılır.

4. SPANDEKS : Elastiktir. Dayanıklı değil.Nemi emme ve dışarı verme özelliği az. Yavaş Kurur. Bir çok giyside kumaşlarla karıştırılarak kullanılır.

5. YÜN : Islakken de yalıtıcıdır.Orta düzey rüzgara ve aşınmaya dayanıklıdır. Ucuzdur. Yavaş kurur.Ağır ve hacimlidir. Kaşındırır. Yalıtıcı katmanlarda,kazak,gömlek, pantolon,şapka,eldiven ve dış çoraplarda kullanılır.

6. PAMUKLU : İyi nefes alır.Sıcak havada rahatdır.Kuruyken işlevseldir. Ucuzdur. Çok su çeker ve suyu tutar. Islakken yalıtıcı değildir. Çok yavaş kurur. Sıcak iklemlerde kullanım için tişört,şapka ve bandana olarak kullanılır.

GELECEKTE YAPACAK OLDUĞUNUZ FAALIYETLERIN NELER OLACAĞINA KARAR VERMEDEN MALZEME ALIMI YAPMAYIN... 

MALZEMELRİNİZİ FAALİYETLERE GÖRE SECMENİZ GEREKTİĞİNİ UNUTMAYIN... 

DOĞA SPORLARI MALZEMELERİ OLDUKCA PAHALI EXTREM ÜRÜNLERDİR... EVİNİZİ KULLANMADIĞINIZ MALZEME VE GİYSİ DEPOSU HALİNE DÖNÜŞTÜRMEYİN...

0 yorum :

Yorum Gönder