Recent Posts

23 Aralık 2011 Cuma

Doğa da yürüyüş ve uyulması gereken kurallar


Doğada yapılan herhangi bir yürüyüşte uyulacak temel kurallardan en önemlisi ekip düzeninin sağlanmasıdır. Bu düzene göre ekip tek sıra halinde yürümelidir. Bu düzen:
Lider (Ekip Başı) , Ekip ve Artçı olarak sıralanmalıdır.
* Lider ile artçı arasındaki ekip ise; kondisyona göre, kondisyonu en az olan kişi yada yavaş olan kişi liderin hemen arkasında olmak kaydı ile sıralanır.
EKİP BAŞI ( LİDER ) :
- Ekibe liderlik eden kişidir.
- Ekibin en deneyimli ve bilgili kişisidir.
Ekip başı adı verilen bu kişinin görevi yürüyüş rotasını seçmek, yürüyüş temposunu ayarlamak, molaların sıklığını ve uzunluğunu düzenlemek ve yürüyüş sırasında alınması gereken önemli kararları almaktır. Son kararı verme yetkisi her zaman ekip başındadır. Ekip başını hemen arkasında ekibin en tecrübesiz yada en yavaş elemanı yer alır. Ekip başının yürüyüş rotasını ve temposunu bu elemana göre ayarlaması böylece daha kolaylaşır.
ARTÇI:
Liderin yardımcısıdır. Ekibin sonunda yer alır.
Ekiptekileri izler. Davranışlarını kontrol eder. Liderle arasında devamlı koordine vardır.
Ekipte belirebilecek herhangi bir kopmayı yada düzensizliği ekip başına iletir ya da mümkünse bunu giderir..
YÜRÜYÜŞ TEMPOSU : Sporcuların kondisyon durumlarına göre tempo ayarlanır.
n  Eller iki yanda serbest olmalıdır. Böylelikle dengenizi kaybettiğinizde yada düşerken dengenizi sağlarsınız. Aksi halde sakatlanabilirsiniz
n  Kesinlikle walkman vb. dinlenmemelidir. Dikkati dağıtacak unsurlardan kaçınılmalıdır. Kaçınılmadığı taktirde tehlikeleri ve uyarıları geç algılar zarar görebilirsiniz.
n  Ekip içinde  konuşulmamalıdır.
n  Yürüyüş esnasında rotada bulunan; dönüm noktalarına, büyük kaya veya nirengi noktalarına dikkat edilmelidir.
n  Yürüyüş esnasında çantanızdan perlon vb. sarkmamalıdır. Arkadan gelen arkadaşınızı rahatsız edebilir yada bir yere takılıp dengenizi bozabilir.
n  Yürürken baton veya kazma  kullanıyorsanız; perlonları  bilekte olmalı ve daima yamaç tarafında ki elde tutulmalıdır.

Dağ ortamında engebeli, eğimli, kayalık, karlı veya buz rotalarla karşılaşabiliriz. Sonuçta da; şehirdeki gibi yürüyemeyiz.
Dağda; diz kilitleyerek yürümeliyiz. Bunun sonucunda vücut yükünüz kaslara değil, tüm iskelet sisteminize biner. Böylece daha az enerji harcamış olursunuz.
ETKİNLİĞİN ÖZELLİĞİ VE ARAZİNİN YAPISINA BAĞLI OLARAK EKİP İÇİN 5 TÜRLÜ YÜRÜYÜŞ VARDIR .

    1 . DİK ÇIKIŞ .
       A .Yoldan kazandırır.
       B . Tırmanıcıyı yorar .
   2 . İniş .
   3 . Yan Geçiş .
   4 . Zikzak ( TRAVERS ) .
       A . Yoldan kaybettirir.
       B . Tırmanıcıyı daha az yorar.    
   5. “ S “ Çizerek  - 25-30 derece eğimde eğimin etkisini azaltır
   A. Yoldan kaybettirir                           
   B. Tırmanıcıyı daha az yorar.            

1.ÇIKARKEN
Rota çıkılırken;
n  VAK – VAK
n  FRENCH
n  FRONT POİNT ( ALMAN TEKNİĞİ)
Teknikleri kullanılır.
VAK-VAK:  Özellikle  35 – 45 derecelik eğimler arasında ayaklar hafif yana açılarak yürünür,ayak burunları dışarıya bakar,eğim artıkça ayaklarda ki açıklıkta artar.
FRONT POİNT (ALMAN TEKNİĞİ):
 55 derece veya üzerindeki eğimlerde sadece ayak burunu kullanılarak yürünür.Çok yorucu olduğundantırmanıştan önce özel antreman yapılarak ayak bilekleri güçlendirilmelidir.
 FRANSIZ TEKNİĞİ ( FRENCH ) :
 45-55 derecelik eğimler arasında VAk VAk için geç, front point için erken olduğundan Fransız tekniği kullanılır.Bu tip teknik yürüyüşlerde sağ ve sol ayak tırmanış önceliği ara sıra değiştirilerek çalışan kas gruplarının dinlendirilmesi sağlanır.
2. İNERKEN
Öne attığımız adımımız dizden 10-20 derece kırık ve ağırlığımız hafif arkaya doğru olacak şekilde, topuklarla basarak iniyoruz
3.YAN GEÇİŞ:
Yan geçiş sırasında yamaç tarafındaki ayağımızın dışı yamacı kesecek şekilde, diğer taraftaki ayağımızın ise içi yamacı kesecek şekilde yürürüz.
ÇARŞAKDA YÜRÜYÜŞ
DÖKÜNTÜ KAYALARIN, TAŞLARIN VE ÇAKILLARIN MEYDANA GETİRDİĞİ DEĞİŞİK BOYDAKİ TAŞ YIĞINLARINA ÇARŞAK DENİR.
Karda Yürüyüş
Karda önde yürüyen kişi iz açar. Diğerleri onun açtığı izlere basarak ilerler. Böylece daha az enerji harcanır. Yorulan kişi local santral yaparak bekler. Ekip geçtikten sonra da ekibin arkasında yola devam eder

0 yorum :

Yorum Gönder